Omgeving

Omgeving

In de omgeving van Hoeve te Gast zijn naast de prachtige Schoorlse duinen en diverse stranden op loopafstand ook een aantal unieke plekken die je niet mag missen. We hebben de tips op een rijtje gezet. In de kop van Noord-Holland zijn diverse typisch Hollandse stadjes, pittoreske dorpen gelegen in het weidse polderlandschap. Tijdens het hoogseizoen worden ook diverse evenementen georganiseerd. Deze hebben wij op onze kalender pagina verzameld. Er is ook een ruime keuze in restaurants. Bekijk het aanbod op onze restaurants pagina. 

Fiets- en wandelroutes Schoorl

De omgeving Schoorl is uitstekend geschikt om te ontdekken met de fiets of te voet. Bekijk op de ANWB en Fietsnetwerk diverse leuke fietsroutes in de omgeving. In de Schoorlse Duinen kun je kiezen uit diverse wandelroutes. Deze heeft het Staatsbosbeheer voor je uitgezet en zijn aangegeven en te volgen met diverse paaltjes. 

Musea

Museum Kranenburgh

In het kunstenaarsdorp Bergen mocht een museum niet ontbreken. Door de mooie omgeving van Bergen trok het dorp diverse goede kunstenaars aan. Voor Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, John Raedecker, Roland Holst en Pyke Koch was dit de plek om elkaar te ontmoeten. Er zijn in het museum 3.500 kunstwerken te bewonderen uit de periode 1900 – heden. Deze collectie bestaat onder andere uit een aantal topwerken van Leo Gestel, Jan Sluijters, Gustave de Smet, Charley Toorop en John Raedecker.

Meer informatie

Bergen – 9 km

zeeaquarium bergen

Zee Aquarium Bergen aan Zee

Op steenworp afstand van het strand zijn er ruim 300 verschillende vissoorten te bewonderen in het Zee Aquarium in Bergen aan Zee. Naast dat de onderwaterwereld van de Noordzee is te bewonderen nemen ze je ook mee op reis naar de Amazonejungle, Atlantische Oceaan, tropische wateren en Middellandse Zee. Je hoeft dus niet je verrekijker mee te nemen om een zeehond te spotten want Selma en Tjark zijn oog-in-oog te bewonderen. Gegarandeerd een leerzame dag.

Meer informatie

Bergen aan Zee – 10 km

Nationaal Biermuseum De Boom

Vergeet de Heineken Experience in Amsterdam want bij het Nationaal Biermuseum De Boom leer je echt hoe vroeger bier werd gebrouwen. Aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines wordt er verteld hoe er de afgelopen 200 jaar het populairste alcoholhoudende drank tot stand komt. Het museum is gevestigd in een historisch pand dichtbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. Uiteraard kunnen de volwassenen na afloop genieten van een glas bier en voor de kleintjes is er een leuke zoektocht naar de muizen.

Meer informatie

Alkmaar – 13 km

biermuseum Alkmaar
stedelijk museum alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland. In het museum kun je zowel oude als moderne kunst bewonderen. De collecties wisselen, maar er zijn ook vaste collecties te zien van De Bergense School, Portret van Alkmaar en de Gouden eeuw van Alkmaar. Ook wordt er verteld over het Beleg van Alkmaar in 1573. Het vijftiende-eeuwse gewelfrozet uit de Grote Sint Laurenskerk is één van hun topstukken die je daar is te zien.

Meer informatie

Alkmaar – 13 km

Hollands Kaasmuseum

Als je in de buurt van Alkmaar bent kan je een bezoek aan het kaasmuseum niet overslaan. Jaarlijks 35.000 bezoekers uit de hele wereld om de beroemde kaasstad van Nederland te bezoeken. De inwoners van Alkmaar worden ook wel kaaskoppen genoemd en daar zijn ze trots op. Tijdens je bezoek aan het museum leer je hoe kaas wordt gemaakt en wat de geschiedenis is van kaasmaken. Het museum is gevestigd in het monumentale Waaggebouw in Alkmaar, met uitzicht op het Waagplein. Op ditzelfde plein is in de lente- en zomermaanden wekelijks de kaasmarkt te zien.

Meer informatie

Alkmaar – 13 km

kaasmuseum alkmaar
museum broekerveiling

Museum BroekerVeiling

Het Museum BroekerVeiling is de oudste veiling ter wereld. De veiling bestaat sinds 1887 en hier is dan ook het veilen ontstaan. In het binnen- en buitenmuseum kan je zien hoe de groenteveiling in die tijd in zijn werk ging. Je kan namelijk plaatsnemen in de veiling banken en meebieden tijdens de groenteveiling. Er zijn daarnaast nog diverse exposities te zien en je kan er met de boot het bijzondere landschap ontdekken. Een compleet dagje uit dus voor jong en oud.

Meer informatie

 Broek op Langedijk – 17 km

Historisch Museum Heiloo

In Historisch Museum Heiloo is er een permanente expositie tentoongesteld die vertelt over de geschiedenis van Heiloo. Er zijn ook tijdelijke exposities te zien en er zijn tentoonstellingen, presentaties en er worden films vertoond. Het museum is gevestigd in het stijlvolle rijksmonument Willibrordus Business Centrum.

Meer informatie

Heiloo – 22 km

historisch museum heiloo

Het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vertelt over de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Het museum is opgedeeld in een binnen- en buitenmuseum. Het buitenmuseum brengt je 100 jaar terug in de tijd door de historische gebouwen en ambachtslieden. In het binnenmuseum wordt het verhaal verteld van de zuiderzee en de afsluitdijk die alles veranderde. Het museum is leuk voor jong en oud.

Meer informatie

Enkhuizen – 58 km

Attractieparken

de goudvis

Speelpark De Goudvis

Speelpark De Goudvis biedt ruim 2200m² aan overdekt speelplezier. Daarnaast kan er ook nog gespeeld worden in het oud-hollandse buitenspeeltuin van ruim 3,5 ha groot. In het indoor-speelparadijs kunnen kinderen op ontdekkingstocht via de glijbanen naar één van de vijf ballenbakken, slangentrappen of kabelbaan. Voor de allerkleinsten is er een interactieve wand met grappige geluidjes uit de onderwaterwereld. Elke woensdag- en zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur kunnen de voetjes van de vloer tijdens de kinderdisco.

Meer informatie

Sint Maartensvlotbrug – 10 km

De Holle Bolle Boom

Voor wie lekker wilt klimmen, springen en glijden is bij De Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn aan het juiste adres. Het park is opgedeeld in drie belevenissen: Binnen, Buiten en Plons. Je kan je er dus makkelijk een hele dag vermaken. In de Binnen kunnen kinderen van 0 – 11 jaar lekker klauteren en klimmen in het speelparadijs. In het openlucht speelpark kan er een nat pak gehaald worden in het Spetter- en Spatbad. Mocht het weer het niet toelaten zijn er ook overdekte waterattracties in de Plons.

Meer informatie

Tuitjenhorn – 12 km

Landgoed Hoenderdaell

In dit natuurgebied kunnen zowel dieren- als natuurliefhebbers hun hart ophalen. In het dierenpark van Hoenderdaell kun je veel verschillende soorten dieren bewonderen en dit kan wekelijks wisselen. Hoenderdaell vangt namelijk ook dieren in nood op en streeft er ook naar ze weer terug te plaatsen in de natuur. Zo worden er bijvoorbeeld katachtige roofdieren tijdelijk opgevangen. In het apeneiland moet je niet vreemd opkijken als er ineens een aap op je schouder zit. Tijdens voedertijd van de apen kunnen zij namelijk uit alle hoeken en gaten komen. Het park ligt midden in een natuurgebied van 75 hectare dat oorspronkelijk deel uitmaakte van het Waddengebied.

Meer informatie

Anna Paulowna – 23 km

Sprookjeswonderland

Als je dacht dat je voor sprookjes naar de Efteling moest, dan weet je na een bezoek aan Sprookjeswonderland in Enkhuizen wel beter. Er is in het park van alles te beleven voor jong en oud. Er zijn diverse attracties zoals het schommelschip en er zijn dagelijks verschillende voorstellingen te zien in Kasteel Violinde. Waan je even in de wereld van sprookjes met levensechte sprookjesfiguren en spannende verhalen.

Meer informatie

Enkhuizen – 58 km

Bezienswaardigheden

‘t Klimduin Schoorl

‘t Klimduin Schoorl

Een absolute must-see in Schoorl is ‘t Klimduin. De Schoorlse duinen zijn met 55 meter de hoogste duin van Nederland en dit kun je aan den lijve ondervinden in het centrum van Schoorl. Stel je conditie en uithoudingsvermogen op de proef en daag je partner of familielid uit wie het eerste boven is. Met een hoogte van 51 meter is het attractie om te beklimmen, maar onderschat het niet.

Schoorl – 4 km

Kasteel Egmond

Ga even terug naar de middeleeuwen tijdens een bezoek aan het eeuwenoude kasteel in Egmond aan de Hoef. Aan de noordkant van het dorp Egmond (bij het kustplaatsje Egmond aan zee) ligt naast de kerk de ruïne van het kasteel Egmond, dat ook het ‘Slot op den Hoef’ wordt genoemd. Helaas is er van het kasteel nog weinig over. De oorspronkelijke fundamenten zijn opgemetseld en van een beschermende laag voorzien. Hierdoor krijg je toch nog een beeld hoe het middeleeuwse kasteel er ooit heeft uitgezien.

Egmond aan den Hoef – 16 km

Winkelen

Bergen

Wie dacht dat je in Bergen alleen komt voor de kunst of het grote aanbod aan restaurants heeft het mis. Bergen is naast een historisch kunstenaarsdorpje uitermate geschikt voor een heerlijk dagje shoppen. In het voormalige snoepwinkeltje vind je de damesmodezaak Tally-Ho en voor woon accessoires kun je terecht bij Bergerac. Op zaterdag rond de ruïnekerk is er een leuke markt en op vrijdagavond is het koopavond.


Bergen – 9 km

alkmaar stad

Alkmaar

Alkmaar staat al jaren in de top 10 van winkelsteden. In de binnenstad is er keuze uit honderden winkels met alle bekende merken op een rij. Naast de grote merken zijn er in de leuke steegjes diverse boetiekjes te vinden. Er blijven nieuwe winkels in Alkmaar bijkomen. Op en rondom het waagplein is er een grote keuze aan leuke lunch gelegenheden. Op zaterdag is er in het centrum een markt te vinden, waar de Alkmaarder komt voor de wekelijkse boodschappen.

Alkmaar – 13 km

Schagen

Klein maar fijn en heel gezellig, dat is Schagen ten voeten uit. In hartje Schagen rond de grote kerk zijn er diverse leuke lunch plekken te vinden en in het centrum en het winkelcentrum is er genoeg keuze in het aanbod van winkels en boetiekjes. Alles is aanwezig om een heerlijke dag te shoppen. Op weg naar Schagen liggen veel bollenvelden die in het voorjaar voor prachtig gekleurde vergezichten zorgen.


Schagen – 19 km

schagen
hoorn

Hoorn

Het West-Friese Hoorn heeft een grote diversiteit aan winkels. Van de grote, bekende warenhuizen en kledingzaken tot kleine, bijzondere boetiekjes. Rond de Grote Kerk zijn er diverse leuke cafe’s en restaurants te vinden. Het stadje aan het IJsselmeer is ook een lust voor het oog door de schitterende monumentale panden die de stad rijk is. Had je de Westfriese krentenmik uit onze eigen bakkerij al geproefd? Dit is een streekproduct uit de regio van Hoorn.


Hoorn – 40 km